Menu
Obec Dýšina
ObecDýšina

Oslava 100 let samostatnosti Československa, Dýšina náves, 27. 10. 2018, 14:00 hod

K odpolednímu programu oslavy 100 let samostatnosti Československa přispěl kromě dětského sboru ZŠ Dýšina, ZUŠ Chrást a obce Dýšina velkou měrou Okrašlovací spolek.

Několik let se vedla diskuze na různých úrovních, zda ponechat nebo přemístit pomník obětem světových válek, přemístěný na náves v srpnu 1987z původního místa od historického schodiště na hřbitov. Pro toto místo byl navržen a vytvořen plzeňským sochařem Vojtěchem Šípem r. 1928. Okrašlovací spolek oslovil ing. Karla Drhovského, památkáře, znalce zahradní architektury, sadových úprav i historie. Byl to on, kdo po létech váhání vyslyšel naši prosbu, a navrhl (zdarma) současnou úpravu. Příběh pomníku byl zveřejněn v Obecním zpravodaji, 2018, březen: 6.

„Pokřtěním“ byla završena víceletá práce na zásadním díle pro Dýšinu – Velká kniha o Dýšině. Knihu sepsala naše členka Pavla Velleková s velkou podporou členů Okrašlovacího spolku: Katky Chejlavové, Slávky a Honzy Nesvadbových a Marka Brandnera. Podpora při úpravě rukopisu se týkala časově velice náročných redakčních prací, příspěvků textů i fotografií do textu, korekturních prací a organizačně-technických záležitostí, což bylo vše provedeno dobrovolnicky. Pro celkovou podobu knihy byl zásadní volba grafičky Kateřiny Štěpánkové, se kterou jsme již spolupracovali při vzniku naučné stezky v Chrástu. Odvedla skvělou práci! Na přípravě se podíleli i někteří členové minulého kulturního výboru ZO (výběr tiskárny a grafika, připomínky ke grafické podobě apod.).
Vydání knihy a jeho financování odsouhlasilo obecní zastupitelstvo Dýšiny dne 18. 12. 2017, kdy byl projednáván a schválen rozpočet obce na rok 2018.

Viz také foto M. Tlustého: https://www.obecdysina.cz/titulni-stranka/fotogalerie/fotogalerie/2018/100-let-samostatneho-ceskoslovenska-956cs.html

Datum vložení: 25. 12. 2018 19:51
Datum poslední aktualizace: 25. 12. 2018 19:55
Autor: doc. Ing. Marek Brandner Ph.D.
Mobilní aplikace


ČEZ Distribuce – Plánované odstávky