Menu
Obec Dýšina
ObecDýšina

Vycházka na Petřín, 8. 6. 2019

Nahlédnutí do jiných regionů či měst je jedna z možností, jak se přiučit a poznávat.
V sobotu 8. června 2019 jsme zvolili vlakem snadno dostupnou Prahu a její perlu – Petřínskou stráň nad levým břehem Vltavy.

Cestování vlakem a MHD má před zájezdovým autobusem jednu zásadní přednost: počet účastníků není omezen objednávkou a počtem zájemců, případně odhlášením se těch, kteří z různých důvodů na poslední chvíli nemohou. Je rovněž možné, program upravovat podle počasí a domluvy účastníků… A je v každém případě pohodlné (i ekologické!).

Po vystoupení z tramvaje jsme si prohlédli Pomník obětem komunismu od Olbrama Zoubka a vyjeli nahoru lanovkou dlouhou 510,4 m; její stavba byla zahájena roku 1891. U výstupní stanice bylo možné si přečíst bohatou historii lanovky, včetně informace o sesuvu půdy v červnu 1965. Podle svých zájmů jsme si prohlédli a navštívili Petřínskou rozhlednu, Zrcadlové bludiště či Štefánikovu hvězdárnu. Společně jsme procházeli parkem o Petřínské rozhledny, překrásným rozkvetlým Růžovým sadem, z výšky viděli zahradu Květnice. Ne úplně spokojeni jsme se občerstvili na Nebozízku. Udržovanými svahovými parkovými cestami scházeli k národopisnému muzeu v Letohrádku Kinských na výstavu 100 let trampingu. Všude byla patrná velká snaha o zachování krásy a kvality zdejších parků a zahrad.

Petřínská stráň nabízí další a další zajímavosti, které nejdou obsáhnout za několik hodin. Máme proč se sem vracet.

Datum vložení: 2. 2. 2020 19:01
Datum poslední aktualizace: 2. 2. 2020 19:04
Autor: doc. Ing. Marek Brandner Ph.D.
Mobilní aplikace


ČEZ Distribuce – Plánované odstávky